Organizacijom konferencije: “IT u službi zaštite na radu”, iskustvo koje smo stekli u 12 godina rada s mnogim ovlaštenim tvrtkama, velikim privrednim subjektima i državnim institucijama željeli smo podijeli s našim klijentima, stručnjacima zaštite na radu, kolegama informatičarima i predstavnicima države.

Naš rad nas je svakodnevno dovodio u kontakt sa stručnjacima svih profila koji su imali zajednički nazivnik – zaštitu na radu. Uočili smo kako se mnogi problemi ponavljaju i kako vrlo često tvrtke imaju identične probleme na koje pokušavaju naći rješenja.

Smatramo da u zadnjih par godina mnogo toga promijenilo na bolje no isto tako smo mišljenja kako potencijal koji IT industrija ima za unapređenje zaštite na radu nije niti blizu iskorišten.

IT sektor može unaprijediti područje zaštite na radu na isti način na koji je to učinio i na drugim područjima privrede. Povećanje sigurnosti radnika direktno je ovisno o opterećenosti službe zaštite na radu u nekoj tvrtki. Velika količina administracije podataka nametnuta od strane države ili uvjetovana samim poslovanjem sprječava da stručna služba boravi na terenu, prati poslovne procese i uočava nove opasnosti.

Zato je za povećanje sigurnosti neophodno rasterećenje stručnjaka administrativnim dijelom poslovanja.

Tu je mjesto na koje stupa IT sektor koji može mnoge procese automatizirati ili znatno olakšati vođenje evidencija i obradu podataka potrebnih za efikasno provođenje zaštitnih mjera u nekoj tvrtki. IT može osigurati gotovo nultu grešku u obradi podataka, izvještavanju, praćenju rokova, popunjavanju obrazaca, osposobljavanju itd.

Uključivanje radnika u procese jednostavno nije moguće ili je moguće uz ogromne napore bez korištenja aplikativnih rješenja. Kontrola pristupa, dostupnost informacija i uključivanje treće strane u poslovne procese jednostavno nije moguće u današnjem načinu poslovanja koje zahtjeva maksimalnu efikasnost uz minimalne troškove kako bi se zadržala konkurentnost na tržištu.

Vjerujemo da će konferencija: “IT u službi zaštite na radu”, zahvaljujući našem iskustvu i predavačima koje ćemo imati, odgovoriti bar  na dio nedoumica koje imate te vam ponuditi rješenja na vaše konkretne probleme s kojima se suočavate u svakodnevnom radu.